Contact | Leden login | Français

Duits HTA rapport vindt voldoende bewijs voor homeopathie

04 februari 2012


De Zwitserse gezondheidsautoriteiten hebben een Health Technology Assessment gevraagd van homeopathie. Dit rapport werd onlangs gepubliceerd in boekvorm.

Een Health Technology Assessment (HTA) is een multidisciplinaire evaluatie van een medische techniek, in dit geval homeopathie in haar geheel. Homeopathie werd niet alleen geëvalueerd vanuit medisch standpunt, maar ook economisch, sociaal en ethisch. Politici vragen HTA's aan om hun beleid te kunnen baseren op grondig onderzoek, dat  bijvoorbeeld homeopathie doorlicht vanuit deze verschillende invalshoeken.

Het huidige HTA werd aangevraagd door de Zwitserse autoriteiten om hen toe te laten te beslissen of homeopathie verder deel moet uitmaken van de verplichte ziekteverzekering. Het volledige rapport werd vertaald uit het Duits en gepubliceerd als Engels boek met de titel "Homeopathy in Health Care: Effectiveness, Appropriateness, Safety, Costs".
Het telt 300 pagina's en is vrij verkrijgbaar bij Springer Verlag. Verschillende auteurs werkten samen onder de editioriale leiding van Dr. Gudrun Bornhöft en Prof. Dr. Peter Matthiessen.
Peter Matthiessen is psychiater en professor aan het "Zentrum für Integrative Medizin" van de Universiteit te Witten/Herdecke, Duitsland.

De conclusie van het rapport luidt: "Als besluit hebben wij vastgesteld dat er voldoende bewijs is voor de preklinische (experimentele) als voor de klinische effecten van homeopathie. In absolute cijfers en in vergelijking met conventionele behandelingen biedt homeopathie een veilige en kosteneffectieve behandeling aan."

Originele tekst: "In conclusion we have established that there is sufficient supporting evidence for the pre-clinical (experimental) as well as clinical effects of homeopathy, and that in absolute terms, as well as when compared to conventional therapies, it offers a safe and cost-effective treatment."

Referenties

Bornhöft G, Matthiessen P. Homeopathy in Healthcare: Effectiveness, Appropriateness, Safety, Costs. Berlin: Springer, 2011
Softcover, ISBN 978-3-642-20637-5

Help het homeopathisch onderzoek een stap vooruit en maak een donatie. Klik hier voor meer informatie!

Research
Unio Homeopathica Research

26 augustus 2018

We zijn zeer verheugd de laatste publicatie van DYNHOM in het tijdschrift...

21 mei 2017

Colloquium DynHom 2017 : Voordrachten (PowerPoint & PDF) en Videos.

29 januari 2016

Dit is het Research project DynHom


Nieuws
Unio Homeopathica Nieuws

01 september 2020

Beste vrienden,

Ik hoop dat jullie het goed stellen in deze vreemde tijd.

Dit...

21 april 2020

Ziehier de links naar belangrijke dcumenten omtrent Covid-19 in homeopathie.

07 april 2020

Aanbevelingen met betrekking tot Covid-19 voor alle homeopathische artsen