Contact | Leden login | Français

FAQ over de registratie

31 oktober 2014


Vele artsen aarzelen om zich te laten registreren als homeopaat. Hier volgen enkele vragen die we dikwijls horen. Als u meer informatie wenst kan u altijd naar ons bellen.

1. Moet ik mij wel registeren vermits ik toch therapeutische vrijheid heb ?

De registratie is niet verplicht.
Maar, de ziekenfondsen zullen de lijst van de geregistreerde artsen gebruiken om hun leden een extra terugbetaling toe te kennen.
De patiënten zullen op de hoogte zijn van wie wel of niet geregistreerd is.
Hoe meer artsen zich registeren, hoe sterker we zullen zijn tegenover de Overheid, en hoe beter we de kwaliteit van de homeopatische geneeskunde kunnen verdedigen.

2. Is registreren geen brandmerk dat tegen mij kan gebruikt worden ?

We zijn al allemaal geprofileerd. Het RIZIV weet hoe we werken, weet dat we veel minder antibiotica voorschijven. Dat verandert niets.

3. Wat als ik mij na 12 november nog wil registreren ?

Tot 22 november valt de registratie in de overgangsperiode. Nadien zullen de criteria om geregistreerd te worden veel strenger worden (stages, uren enz...)

4. Wat als ik mij helemaal niet registreer ?

U doet niet mee aan de wens dat homeopathie binnen de geneeskunde blijft. U kunt natuurlijk verder homeopathie voorschrijven, maar u bent niet erkend en u mag niet meer uw homeopathische praktijk aankondigen (briefpapier, plaat op de gevel, internet, enz.).

5. Doe ik mee aan broodroof van homeopaten niet-artsen ?

We zijn helemaal niet verantwoordelijk voor de huidige toestand. Wat we willen is dat we arts kunnen blijven ook al schrijven we homeopathie voor ! Daar heeft de UHB al jaren aan gewekt ! UHB heeft hen al jaren geleden voorgesteld om een specifiek statuut aan te vragen zoals "heilpraktiker" in Duitsland of "naturopathes" in Frankrijk, maar zij wilden dit niet omdat alleen niet artsen echte homeopathie kunnen beoefenen, de artsen zijn misvormd door hun universitaire studies (sic). Nu kunnen zij dit statuut nog altijd aanvragen!

6. Als alles moet volgens de EBM normen, welke mogelijke indicaties blijven er dan nog over ?

Het KCE zegt dat homeopathie binnen de geneeskunde moet. Bovendien, het niveau EBM voor homeopathie bereikt niveau 1b voor alle indicaties en niveau 2 voor al de rest (zie Oxford scale)

7. Gaan we niet de weg op van Nederland waar homeopathie uitoefenen quasi onmogelijk werd ?

Het is juist helemaal het omgekeerde !  In Nederland hebben ze een titel van SPECIALIST IN HOMEOPATHIE aangevraagd en gekregen (dus tweede lijn geneeskunde). En dit is hun probleem. Hier in België is het alleen een toegevoegde (complementaire) titel aan de gewone titel (huisarts, kinderarts, oogarts enz.). Dus deze vergelijking is gaat niet op.

8. Zal ik verder labo-onderzoeken en beeldvormingen kunnen voorschrijven als ik me registreer ?

Ja, natuurlijk. We blijven eerst en vooral artsen. Daar gaat het juist over.

9. k heb me online geregistreerd, maar kreeg geen bevestiging daarvan. Is dat normaal ?

Niemand heeft nu bevestiging gekregen. De aanvragen moeten eerst naar de Minister, dan naar de Kamer Homeopathie, dan weer naar de Minister, en dan pas naar de artsen.

10. Kunnen antroposofische artsen zich ook registreren ?

Neen. De wet Colla gaat alleen over homeopathie, acupunctuur, osteopathie en chiropraxie.

11. Kunnen dierenartsen zich ook registreren ?

Neen. Dit valt niet binnen de wet Colla.

 

Philippe Devos, Voorzittzer UHB