Contact | Leden login | Français

Duitse reguliere artsen steunen homeopaten

12 november 2010


De Duitse Bundesärtzekammer sprak zich uit om de terugbetaling van de homeopathie te behouden.

Prof. Dr. Jörg-Dietrich Hoppe, voorzitter van de Duitse artsenvereniging, (Bundesärtzekammer) zegt in een officiële verklaring dat "de werking van de homeopathie niet wetenschappelijk bewezen is, maar dat het wel een belangrijk instrument van de hedendaagse arts is."
Als voorbeeld geeft hij aan dat reisziekte kan verholpen worden met homeopathie.

Deze stellingname van de reguliere artsen druist regelrecht in tegen eerdere pogingen om de homeopathie niet langer te laten tergubetalen. Prof. Dr. Karl Lauterbach (SPD, socialisten) had eerder een tegensteld advies gegeven. Hij is voorzitter van de commissie Volksgezondheid in het Duitse parlement en zei dat "terugbetaling een niet doeltreffende behandling zou legitimeren". Hij verwees ook naar een "gelijkaardig negatief advies in Engeland".
Ten slotte argumenteerde hij dat de Duitse Volksgezondheid belangrijke besparingen kon doen door homeopathie niet langer terug te betalen.

De Duitse Minister van Volksgezondheid, Philipp Rösler (FPD, liberalen), onderschreef echter het standpunt van Prof. Hoppe en besliste dat homeopathie terugbetaald blijft.

Commentaar van de UNIO

1. Inderdaad, de werking van homeopathische geneesmiddelen is voorlopig nog niet omstandig wetenschappelijk bewezen. Dat is evenmin het geval voor sommige veel gebruikte klassieke geneesmidelen. Dit betekent geenszins dat homeopathie niet werkzaam zou zijn, zoals aangetoond in steeds meer klinische studies.

2. Steeds meer klinische studies tonen de doeltreffendheid van homeopathie aan, ook bij dieren. Het is derhalve onjuist te stellen dat het hier om het legitimeren van een ondoeltreffende behandeling zou gaan.

3. De geschiedenis heeft het "Engeland-argument" achterhaald, want ook daar werd beslist homeopathie in de National Health Service te behouden.

4. De terugbetaling van homeopathie afschaffen zal niet leiden tot besparingen, integendeel. Dat blijkt uit verschillende cost-effectiveness studies die aantonen dat patënten die homeopathisch behandeld worden minder zwaar wegen op het gezonsheidsbudget.
Wat betreft België wordt dit onder meer bevestigd door de officiële RIZIV-statistieken.

Research
Unio Homeopathica Research

26 augustus 2018

We zijn zeer verheugd de laatste publicatie van DYNHOM in het tijdschrift...

21 mei 2017

Colloquium DynHom 2017 : Voordrachten (PowerPoint & PDF) en Videos.

29 januari 2016

Dit is het Research project DynHom


Nieuws
Unio Homeopathica Nieuws

10 maart 2021

Enige praktische informatie betreffende de vaccinatie van patiënten tegen...

12 januari 2021

Sommige leden van de UHB hebben een boek geschreven of samengewerkt  aan het...

16 november 2020

Jacques, altijd op reis in dienst van de homeopathie, maakte zijn allerlaatste...