"Les homéopathes belges sont des missionnaires.
Ils ont de l'apôtre la foi convaincue,
la ferme espérance dans le triomphe de leur cause,
et ainsi, il faut le dire, l'enthousiasme et parfois
les exubérances audaces."

(Revue Générale, 1878, I, p933)

Pierre Joseph De Moor (1787 - 1845)

Dr. P.J. De Moor is de eerste geneesheer die homeopathie in België beoefent.
Zijn zoon Dr. Charles-Justin De Moor, gediplomeerd in 1835, begeeft zich naar Parijs om de lessen van Dr. Hahnemann en zijn leerling Dr. Léon Simon bij te wonen, om zo de nodige wetenschap te verkrijgen en de homeopathische geneeskunde goed te kunnen beoefenen.
Zijn vader, Dr. P.J. De Moor, vestigt zich in Aalst, zijn geboortestad.

Hij schrijft onder andere:

Ondanks de bergen werk en een groot cliënteel, vindt Dr. De Moor nog de tijd om elke week gratis de zieken in het Brussels dispensarium van Hahnemann te verzorgen en tezelfdertijd goede raad te geven aan de jonge geneesheren die er komen om er zich te vervolmaken.
Gedurende 70 jaar heeft hij zich aan zijn medeburgers gewijd. Op de dag van zijn begrafenis liggen de fabrieken in Aalst stil.

J.B. Carlier (1797 - 1873) en L.J. Varlez (1792 - 1874)

Zij brengen de homeopathie naar Brussel.

G.H. Jahr (1801 - 1875)

"Journal Belge d'Homéopathie" 1894 p.149 - door de apotheker Goret uitgegeven.

In 1870 begint de Frans - Duitse oorlog.

Dr. Jahr, één van de eerste volgelingen van Hahnemann, is sinds vele jaren gevestigd in Parijs. Hij beoefent daar succesvol de homeopathische geneeskunde  dankzij zijn grote begaafdheid en uitgebreide kennis. Hij wordt onderwerp van verdenking door de Franse regering omwille van zijn nationaliteit. Een paar vrienden tippen hem dat hij op het punt staat gearresteerd en verbannen te worden. Hij vlucht over de grens en verschuilt zich in Brussel, waar hij met open armen ontvangen wordt door homeopathische geneesheren, die niet liever vroegen dan het onderwijs van die nieuwe therapie te ontwikkelen.
Na vele stappen te hebben ondernomen, beslissen de autoriteiten Dr. Jahr een zaal in het stadshuis van Brussel te geven, waar hij zijn bijeenkomsten kan houden. Die bijeenkomsten kennen een groot succes door het groot aantal toehoorders en de uitgebreide wetenschappelijke cultuur van de spreker.
Tezelfdertijd hield Dr. Jahr vele consultaties in het dispensarium, in de Laekenstraat te Brussel. Het dispensarium kende een grote weerklank: in één jaar werden er tot 12.000 patiënten behandeld, het grootste deel met succes.
Meer dan 50 Belgische geneesheren zijn door Dr. Jahr zelf gevormd in de homeopathie. Dr. Lambregt (vader), Dr. Gaudy, Dr. Gailliard, Dr. Van den Neucker, Dr. Van den Berghe Gustave, Dr. De Keghel, Dr. Prosper Schepens, Dr. Van Ooteghem en vele anderen aanhoorden het woord van de Meester.

F.F Quin

Dr Quin wordt de lijfarts van prins Leopold, geliefde oom van koningin Victoria, die later koning van België wordt.
Dr. Quin leerde de homeopathische geneeskunde  kennen in Italië tijdens één van zijn reizen samen met prins Leopold. Gestuwd door een wetenschappelijk verlangen, brengt Dr. Quin één studiejaar door in Parijs bij Dr. Hahnemann zelf. Dit legt uit waarom de Belgische koninklijke familie nog tot op de dag van vandaag geïnteresseerd is in de homeopathische geneeskunde. Dr. Quin leefde in dezelfde periode als Paul Curie, grootvader van Pierre Curie die het radium ontdekte. Hij had het privilege om naar Londen geroepen te worden en daar lang te kunnen verblijven.
De "Royal London Homœopathic Hospital" werd gesticht door Dr. Quin in oktober 1849, 21 jaar nadat hij de homeopathie in Engeland ingevoerd had.

Navigatie

  1. Inleiding
  2. Oorsprong van de Homeopathie
  3. Dokter Samuel Hahnemann
    1. Het leven van Hahnemann
    2. Het werk van Hahnemann
    3. De farmacologie van Hahnemann
  4. De Homeopathie in België
    1. De pioniers van de Homeopathie in België
    2. De eerste confrontaties (1849 - 1850)
    3. De Belgische Homeopatische verenigingen
      1. De eerste stappen…
      2. De 'Cercle Médical Homéopathique des Flandres' (1872-1920)
      3. De "Société Royale Belge d'Homéopathie" (1920 - …)
      4. De "Association Homéopathique Belge" (1926 - 1976)
      5. De "Fédération Médicale Homéopathique Belge" (1970-…)
      6. Unio Homeopathica Belgica - UNIO
      7. De "Vrienden van de Homeopathie"
    4. Het onderwijs van de Homeopathie in de 20e eeuw
    5. De Homeopathische apothekers in België
  5. European Committee for Homeopathy (E.C.H.)
  6. Liga Medicorum Homeopathica Internationalis (L.M.H.I.)
  7. Bibliografie